Ruutupaidat

Raportit 2009-2010

Ruutupaidoilla nuorten sisäänajo (23.10.2009)

Futsal-liigassa viime kaudella viidenneksi sijoittunut Ruutupaidat ei lähde alkavaan kauteen mitalitavoittein. Ei, vaikka paperilla joukkue on ehkä kovatasoisempi kuin koskaan.

Kahdeksalla liigakaudellaan yhden hopean ja yhden pronssin voittaneella Ruutupaidoilla ei pelaajavalmentajansa Leo tuiskun mukaan ole paineita sarjassa.

-Mitalitavoitteita ei ole asetettu, mutta kyllähän Vaasa on futsalin liigakaupunki Ruutupaitojen ansiosta, eli sarjassa pysyminen on selviö, sanoo Tuisku.

-Yritämme nuorentaa ryhmää emmekä tavoittele kuuta taivaalta. Tarkoitus on kuitenkin jatkaa tätä hommaa. Niin kuin aina Ruutupaidat on aika arvoituksellinen porukka, ettei ikinä tiedä kuinka meillä menee, Tuisku naurahtaa.

Joukkueessa on mukana myös paljon pelaajia, jotka ovat mukana myös kesän jalkapallokentillä eli pelaavat vuoden ympäri.

-Rutinoitu maalivahti Peter Kauppi ja maalinikkari Rami Louke ovat listoilla ja mukana joukkueessa. Louke voi pelata jo lauantain avausottelussa, Tuisku sanoo.

-Kåre Björkstrand ja Arto Saranpää ovat etelässä lataamassa akkuja, joten heiltä menee mitä ilmeisimmin kaksi ottelua ohi suun.

Sunabacka sisään

Uutena pelaajana Ruutupaidoissa tullaan näkemään kokkolalaislähtöinen Joel Sunabacka, 21.

-Lähdin pelaamaan 17-vuotiaana jalkapalloa Hakaan, jossa olin kaksi vuotta. Olen harjoitellut futsalin pelaamista Mad Maxissa, mutta en saanut edustaa joukkuetta, koska loukkaantumisriski oli liian suuri, Sunabacka kertoo.

Jalkapallossa laitalinkkinä tai pelintekijänä uurastava Sunabacka pitää futsalia hyvänä harjoitteluna jalkapalloa varten.

-Futsal on paljon nopeampaa ja terävämpää. Tässä ei pysty himmailemaan yhtään, kuten jalkapallossa. Futsalissa olet koko ajan mukana ja pääset palloon kiinni, kertoo Sunabacka, joka edustaa jalkapallossa GBK:ta.

-Asun nykyään Vaasassa ja käyn pelaamassa viikonloppuisin pelit GBK:n paidassa.

Viime kaudella ensimmäisen kerran Ruutupaitoja koko kauden edustanut 24-vuotias Lassi Mäkitalo pelasi päättyneellä kaudella jalkapalloa VPS-j:ssä. Mäkitalo on pitkälti samoilla linjoilla kuin Sunabacka jalkapallon ja futsalin yhteensopivuudesta.

-Tämä on kuitenkin erilaista kuin jalkapallo. Hyvää talviharjoitusta futsal on jalkapallokesää varten, Mäkitalo sanoo.

-Omaksun futsalin pelaamisen pikku hiljaa. Tarkoitus olisi tehdä maaleja enemmän kuin viime kaudella.

Ongelmana tuomareiden suihkut

Ruutupaitojen puheenjohtaja ja joukkueenjohtaja Marko Heinonen kertoo, että futsal-liigan pelaaminen kansan suussa Kauppiksena tunnetulla ammattiopistolla on kaatumassa tuomareiden suihkutilojen järjestämiseen.

-Suomen palloliitto edellyttää ja on ilmoittanut meille, että tuomareille osoitetaan oma pukuhuone pesutiloineen. Tähän asti tuomarit ovat vaihtaneet varusteensa ahtaassa varustekomerossa ja päässeet suihkuun joukkueiden jälkeen pukuhuoneiden vapauduttua.

Heinosen mielestä ilman pukuhuonetta ammattiopiston tiloissa jää todennäköisesti kotijoukkue Ruutupaidat, koska Heinosen mukaan vierasjoukkueelle on liiton sääntöjen mukaan pukutilat tarjottava.

-Tilanne kuvastaa hyvin sitä, miten huonolla tolalla sisäpalloilua pelaavien joukkueiden olosuhteet ovat Vaasassa, Heinonen sanoo.

Yksi harkinnassa oleva vaihtoehto on hankkia tuomareille pukutilat esim. Silveriasta. Tämäkin ratkaisu on Heinosen mukaan huono ja melko kallis.

-Joku ratkaisu on keksittävä, että liigapelit saadaan näissä olosuhteissa pelattua, Heinonen näkee.

-Onneksi ensimmäinen liigapeli Loisketta vastaan pelataan tilapäisesti Variskalla, joten saamme muutaman viikon lisäaikaa ratkaistaksemme asian. Seuraava kotiottelu pitäisi pelata Kauppiksella.